NEJLEPŠÍ DIETA! II.
V předchozím díle (zde) jsme si uvedli prvních několik variant stravování. Dnes si rozebereme další typy a první začneme s nízkotučnou dietou.Nízkotučná dieta:Patří mezi nejhorší typ diet. Zpomaluje metabolismus, negativně ovlivňuje hladinu inzulinu a lipidů v těle. Může zvyšovat pocit hladu, což se potom projevuje na větších porcích sacharidů v jídlech. Tuky jsou velmi důležitou součástí správného fungování těla, především dobré tuky byste měli přijímat na denním pořádku. Pokud nejíte ryby, mandle a další suroviny, kde jsou tyto tuky obsaženy, měli byste mít koupený rybí olej a dát každý den omega 3- dha a epa. Zvláště u mužů je i problém v tom, že touto formou si snižujete hladinu testosteronu v těle, takže na nějaké nabírání svalů a sílení rovnou zapomeňte. Obecně zastávám názor, že honit se za nízkotučnými surovinami je špatně. Pokud byste danou surovinu jíst neměli, tak už vám těch pár procent dole nepomůže a naopak při horší. Vzhledem k tomu, že ve všech nízkotučných produktech buď najdete obrovské množství chemických náhražek, především například u mléčných výrobků přicházíte o všechny zdraví prospěšné věci, které ta surovina někdy předtím měla.Půst:Variant půsty je obrovská řada. Už před velmi dlouhou dobou se půsty prezentovaly a používaly jako velmi zdravotně prospěšná věc, kterou by měl každý jednou za měsíc udělat, aby si tak pročistil organismus.V dnešní době se půsty používají k redukci váhy. Rozdělují se do několika variant. Častější s kratším časem půstu, delší například 24 h 2x týdně. U této diety se už přechází na snižování kalorického příjmu na týdenní bázi. Nepracujete tedy s tím, že vám někdo řekne, abyste měli 2000 kcal denně, ale budete počítat, že místo 16000 kcal týdně budete na 14000 kcal. Stejně jako u jedení 3x denně je zde výhoda čištění organismu a také odpočinek pro trávicí ústrojí. Krom již zmíněného stahování kalorií, tento způsob funguje díky hormonálním změnám, které v tělu nastávají. Díky tomu je zároveň spousta variant. Ne pouze z různou délkou půstu, ale také kdy daný půst používáte. Zda je to přes celou noc a přeskakuje se snídaně či přes den apod., tak aby se v těle začaly vyplavovat správné hormony. Díky práci s hormony se tento způsob začal používat také pro budování svalů a ne pouze pro hubnutí. Jelikož se díky půstu dá přivést tělo k vyplavování růstového hormonu, dá se tak také zvyšovat hladina testosteronu či vyplavení adrenalinu apod.Výhody:Lehké plánování,zdravotní benefity pro vaše tělo,obrovská možnost kombinace s jinýma variantami stravování, tak aby vám to co nejlépe zapadalo do vašeho životního stylu.Nevýhody:Ne všem musí sedět zejména delší půsty. Většinou je to však spojeno s již špatně fungujícím tělem, kde hladiny hormonů a rychlost metabolismu jsou naprosto rozházené.Glykemický index:Původně vznikla tato dieta pro diabetiky na potřebnou kontrolu cukru v krvi. Tato dieta se zaměřuje na sacharidy a jejich glykemický index a ne tolik na množství přijímaných sacharidů. Základní teorie stejně jako u nízko sacharidové diety je, že kontrolované vyplavování inzulinu napomáhá k hubnutí. Glykemický index řadí potraviny do stupnice od 0 do 100 na základě jejich efektu, který mají na hladinu cukru v krvi. Jak jinak tedy platí, že u této diety vaše kalorie pochází z potravin, které mají nejnižší číslo na dané stupnici.Pozitiva:Napomáhá stabilizovat cukr v krvi a metabolismus,může napomáhat k redukci stresu,člověk nemá pocit hladu.Negativa:Jediné co může být, jako negativum je, že musíte znát suroviny a jejich číslo v tabulce, což se dá rychle zapamatovat.Lidé u této diety často řeší pouze glykemický index potravin a zapomínají řešit množství a tím pádem dieta nefunguje kvůli velkému příjmu potravin.90/10%:Toto je konečná fáze v tomto způsobu stravování. Předchází tomu učení se správného stravování a výběru surovin. Nakonec, kdy už potom víte jaké suroviny používat a jak si je správně vybírat. Tato dieta spočívá v tom, že dodržujete 90% správného (zdravého) stravování a 10% můžete jíst, co chcete.Na tento způsob se nedají napsat žádné nevýhody. Jelikož tomu předchází učení se, co jsou správné suroviny a kdy a co jíst v průběhu dne, po cvičení, před cvičením v dny kdy žádný trénink nemáte apod.Toto by měla být práce každého výživového poradce a trenéra. Aby lidé po určité době byli schopni fungovat bez jakýchkoliv jídelníčků a rad a sami se správně rozhodovat ať už jsou doma, na dovolené apod.Sacharidové vlny:Patří asi k nejvíce používaným předsoutěžním dietám v kulturistice a všech dalších kategoriích toho sportu. Rozšířila se také do jiných sportů a klasicky také k veřejnosti. Základem této diety je vlnění sacharidů. Variant vlnění se používá několik. Můžete používat lineární vlnění použití je například 100;200;300;100;200;300 a pořád dokola. Rozdělení možností jako pyramidově, chaoticky např. 50;300;150;400;50 a spousty dalších variant je možné najít všude po internetu. Tato dieta je velmi účinná, ale nesmí se zapomínat, že se používá jako předsoutěžní dieta. Není to něco,na čem budete fungovat celoročně. Výběr potravin je také velmi omezen pouze na těch pár vybraných, které mají nejlepší využití pro tělo. U této diety zapomeňte na dny volna. Každý den budete mít připravené všechny jídla od snídaně po večeři a přesně navážené tak, abyste mohli daný systém dodržet. V restauraci si dáte maximálně vodu na pití a potom si vytáhnete svojí misku s jídlem. Popravdě moc nevidím důvod, proč by tuhle dietu měl držet někdo, kdo se nepřipravuje na závody. Nesmíte také zapomenout, že pokud se po této dietě vrátíme zpět k vašemu stravování, které je špatné tak dopadnete velmi špatně.Nezapomeňte, že všechny tyto způsoby fungují. Problém je však v tom, že většina trenérů a výživových poradců mají jednu svoji variantu a tu používají u všech. Každému bude sedět už díky odlišnému životnímu stereotypu jiná varianta. A jak to v praxi chodí, nejčastěji většinou se potom jedná o kombinaci několika těchto věcí dohromady. Pokud nesoutěžíte v nějakém sportu, neměli byste se dostat do situace, kde se stanete otroky jídla, budete vše vážit a stresovat se nad tím, že nemáte připravenou svačinu nebo jste si na oslavě dali celý dort apod. Toto vše jsou věci, kvůli kterým lidé nedokáží dané diety dodržovat dlouhodobě. A díky zázračným jídelníčkům a pořadům, kde vám slibují neuvěřitelné úbytky na váze, existuje tolik lidí, co mají takzvaně yo-yo efekt. Jsou ještě obéznější, než kdy předtím a do toho všeho už nikomu nevěří a ztrácí vůbec nějakou snahu něco změnit.Na co si dávat pozor:Jak již jsem psal, nesmíte se dostávat do situace, která vám není příjemná. To znamená jídla, do kterých se musíte přemlouvat aby jste je jedli. Pomyšlení na přípravu jídla na další den je vám zle. Neorientovat se pouze váhou, ale mít změřené míry či si zajít na měření tuku, svalů apod. díky bodystatu. Většina rychlých a zázračných diet, aby vám splnily zázračné výsledky jsou tak drastické, že ale díky nim přicházíte o všechny svaly a tělo si nechává pouze ten nejmenší potřebný základ, který potřebuje k správnému fungování. A jelikož jsou svaly mnohem těžší než tuk, váha vám půjde drasticky dolů. Krásný příklad tohoto jsou například krabičkové diety.Úplně na závěr pár rád jak mít lepší jídelníček:Nehledejte a neptejte se na suroviny, které jsou špatné, ale na ty kterou jsou dobré a ty si pamatujte. Tak se dostanete k tomu, abyste si uměli vymyslet nespočet variant správných jídel, ať už v restauraci nebo někde na návštěvě. Na druhou stranu pokud tohle budete mít za sebou a u určitého jídla budete mít pochybnosti, zda ho můžete jíst nebo ne, tak to znamená, že nemůžete. Je to velmi jednoduché. Pokud nad daným jídlem nebo surovinou musíte přemýšlet, tak je to špatně. Mělo by vám být jasné, jaké všechny suroviny jsou ty dobré a správné.