HNĚDÁ VS BÍLÁ RÝŽE – JAKÁ JE LEPŠÍ
Obecně se ve fitness průmyslu doporučuje, že pokud chcete shodit tuk, měli byste se vyhýbat bílým sacharidům a místo toho mít sacharidy plné vlákniny. Velmi často se tak doporučuje zaměnit bílou rýži za hnědou, protože ta má více vlákniny.Že by tedy v Asijských zemích s bílou rýží udělali chybu?Hlavní rozdíl mezi bílou a hnědou rýži je zpracování a nutriční hodnoty. Při výrobě hnědé rýže je odstraněna pouze jedna vrstva. Když je vyráběna bílá rýže tak je vše odstraněno a zůstává pouze základní komponent. To znamená, že téměř všechny vitamíny a vláknina jsou ztraceny. Což je důvod, proč se doporučuje hnědá rýže. Což pokud chcete mít vyváženou stravu a držet stabilní hladinu cukru je super volba. Ale hnědá rýže obsahuje 3,5g vlákniny na 45g komplexních sacharidů. Což znamená, že byste museli jíst 225g sacharidů abyste dosáhli aspoň půlku doporučené denní dávky vlákniny. Proto nedává smysl se snažit získávat příjem vlákniny ze sacharidů.I tak se hnědá rýže stále považuje za zdravější alternativu, ale není tomu tak. Hnědá rýže obsahuje potenciální nebezpečné živiny, které mohou způsobit problém se zažíváním a zhoršit absorpci určitých minerálů. Vše je to kvůli mechanismu, který si vytvořila i rýže pro obranu vnějších vlivů. Tyto toxiny jako například: fytáty, třísloviny, inhibitory enzymů a lektiny ochraňují rostliny od škůdců tím, že způsobují zdravotní a zažívací problémy. Což mi s jedním žaludkem neumíme obejít tak jako například krávy apod. Proto můžeme mít zažívací problémy, auto imunní problémy apod.Na základě těchto věcí doporučuji všem konzumovat bílou rýži a to konkrétně jasmínovou na základě lepšího strávení našim zažívacím ustrojím. Nutričně o nic také nepřijdete, jak již jsme zmínili hodnoty, které má hnědá rýže sice navíc od bílé jsou stále tak malé, že aby to pro vás bylo prospěšné, museli byste sníst opravdu velké množství. A získat dané vitamíny a vlákninu ze zeleniny nebo ovoce je mnohem lepší volba.Pokud však chcete používat radši hnědou rýži než bílou, začněte rýži pořádně nakládat do vody a fermentovat tak, abyste se zbavili špatných toxinů a předešli případným zažívacím a zdravotním problémům.